Pályázat KKV-START-2020

Az OMI OPTIKA Mérnökiroda kft. a 2020 elején kitört koronavírus világjárványra válaszul, a járvány elleni műszaki-optikai védekezési lehetőségeket áttekintve, haladéktalanul elkezdte olyan vegyszermentes fertőtlenítő lehetőségek vizsgálatát, melyekkel részt vállalhat a járvány elleni küzdelemben. Ezen előkészítő munka során terelődött a figyelem az UVC technikával működő levegőfertőtlenítő berendezésekre, melyek a cég tevékenységi köréhez kapcsolható optikai technológiát alkalmaznak. Az ezzel egyidőben meghirdetett 2020-1.1.1-KKV-START-2020 ITM NKFI pályázat alkalmas lehetőségnek tűnt a fejlesztési tevékenység finanszírozására, a beadott pályázatot pedig az NKFI Hivatal támogatásra érdemesnek találta.

A koronavírus járvány miatt nagyobb hangsúly került a fertőző betegségek megelőzésére, a vírusok, baktériumok terjedésének gátlására, mint a korábbi években. Bár régóta ismert az a tény, hogy egy világjárvány kialakulását leginkább egyszerű eszközökkel és óvintézkedésekkel lehet meggátolni, az eszközrendszer igazából jelenleg nagymértékben fejlődik a jelenleg is folyó világjárvány hatására. Mindezen fejlesztések várhatóan komoly jelentőséggel bírnak majd más, jövőbeni kiterjedt, de akár lokálisan terjedő fertőzések elleni küzdelemben is. Projektünk alapötlete, hogy jelenleg kevéssé ellátott felhasználási területekre készítsünk utólag felszerelhető, UVC fényforrás segítségével levegőt fertőtlenítő készüléket. Ilyen területnek számítanak azok a közösségi helyiségek is, amelyeknek belső levegőt keringtető légkondicionálója van, a közösségi közlekedés eszközei, valamint más, kisebb-nagyobb csoportok szállítására alkalmas járművek, berendezések (pl. lift, sífelvonó stb.), továbbá ide sorolhatók a fokozott higiéniai követelményű, professzionális munkaterületek és egészségügyi intézmények helyiségei is. Piackutatásunk szerint az ilyen készülékek gyártása hiánypótló és nagy jelentőségű. A fejlesztendő készülék hatékonyan csökkenti a levegőben lévő mikroorganizmusok fertőzőképességét, mennyiségét, ezzel a betegségek terjedését. Az alapelv már régóta (1920-as évek) ismert, és hasonló célú készítményeket készítenek szerte a világban. Jelen fejlesztés egyedisége az alábbiakban foglalható össze:

1) teljes mértékben magyar gyártású termék, amelynek jelentősége pont a mostani járványhelyzetben van (amikor a megelőzéshez szükséges termékek külföldről való beszállítása a megnövekedett igény miatt ellehetetlenül)

2) a magyarországi helyzethez alkalmazkodva elsősorban olyan terméket készítünk, amely a belső levegőt keringtető légkondicionáló rendszerekhez illeszthető, így a törvényi megfelelőségét segíti (213/2020. (V. 16.) Korm. rendelet a hűtő-fűtő berendezés veszélyhelyzeti üzemeltetéséről 1. § (2) és (3) b bekezdések: csak UV-sterilizáló technológiával ellátott belső levegőkeringetésű berendezést szabad használni)
3) a magyarországi helyzethez alkalmazkodva önállóan, azaz meglévő klímaberendezés nélküli helyiségben való használatra alkalmas berendezés fejlesztését és gyártását is célul tűzzük ki

4) moduláris rendszerelemek, így változatos igények (fertőtlenítés mértéke, helyiség mérete stb.) kiszolgálását teszi lehetővé, ráadásul a sorozatgyártási egységár csökkenése miatt olcsóbban, mint más termékek

5) ellenőrzött és bevizsgált minőség, vagyis lehetővé teszi a garantált védekezést A fentebb felsorolt felhasználási területek több kiviteli alakot igényelnek, amelyeket az alábbiak szerint kategorizáltuk: - csökkentett tömegű (UVC LED fényforrással) és standard(kisülő UVC cső fényforrással) - berendezések kisebb (~20 m3) és nagyobb (~100 m3) légköbméter méretek számára - kiegészítő ventiláció (opcionális, moduláris) - kiegészítő vezérlés (opcionális)

A modularitás egyik nagy előnye, hogy akár több sterilizáló doboz is sorba kapcsolható, ami a fertőtlenítés mértékét javítja egy átáramoltatás esetén, és csak egy ventilátor modul szükséges hozzá. A másik előnye, hogy alkalmas lehet olyan klímaberendezésekhez való hozzákapcsolásra, amelyek belső levegőt keringtetnek, és ebben az esetben nem kell külön ventilátor. Napjaink egyszerű higiéniai intézkedései bizonyítják, hogy egy nagy alap szaporodási ráta esetén is sikeresen lehet csökkenteni a terjedést. A fejlesztés hatása így nem csupán a cég szintjén keletkezik, hiszen ezekkel a viszonylag egyszerű és olcsón gyártható/beszerezhető termékekkel szignifikánsan mérsékelhető egy járvány terjedése.
A projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által kibocsátott támogatói okirat alapján valósul meg.
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.