Szelényi-színtárcsa


2023 őszén került a Szelényi-színtárcsa egy 1.6x1.6m-es változata a MOME TWO épület 2. emeleti folyosójára, Szelényi Károly és G. Szabó István ajándékaként. A háromrétegű színtárcsa tárcsáinak forgatásával bárki beállíthatja és tanulmányozhatja a különféle színkontrasztokat Goethe és az alábbiak nyomán: A színkör 12, egymáshoz képest 30° eltéréssel elhelyezkedő színből áll. Alapállásban a három tárcsa azonos színei egymás mögött láthatók. Ekkor az ablakban 0° jelenik meg. A tárcsák mozgatásával tetszőleges színkapcsolatok és színkontrasztok állíthatók be. Az alsó tárcsa mindenkor ugyanabban a helyzetben marad, tehát az I. szín (sárga) áll felül. A tárcsa használata pdf-ben innen letölthető.

A színtárcsáról és a kapcsolódó Szín-tér installációról részletes ismertető és vizuális magyarázat található itt magyar, itt pedig angol nyelven (XV. Lux et Colors Vesprimiensis konferencia 2016, Veszprém)

A színtárcsa kisméretű változata megvásárolható az OPTIKA Mérnökiroda kft webáruházában.

A színtárcsához kapcsolódó, a budapesti Központi Vásárcsarnokban lévő Szín-tér installáció leírása itt érhető el.

Szelényi Károly fotóművész "Színek - A fény tettei és szenvedései. Goethe színtana a mindennapokban" című könyvének lapozható változata elérhető a könyborítóra kattintva.Szelényi-színtárcsa a MOME TWO emeletén


Kapcsolódó színtani alapok


Színtárcsa színkontraszt beállítások

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.